Autisme spectrum stoornis
Heb jij autisme? Hoe kan je omgaan met autisme?
Heb jij autisme? Hoe kan je omgaan met autisme?
Als je (een vorm van) autisme (ASS) hebt, is het vaak moeilijk om op een goede manier contact te maken met iemand anders. Ook is het soms lastig om precies te begrijpen wat de ander bedoelt, om dingen te ondernemen die nieuw of onduidelijk voor je zijn en kost het extra veel tijd en energie om prikkels te verwerken. Gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn; overmatige stress, conflicten, problemen op school of werk, angsten en somberheid.
Psycho-educatie houdt in dat in één of twee gesprekken met ouders en kind samen of met de jongvolwassene uitleg wordt gegeven over de verschillende vormen van ASS en de positieve en de lastige kanten en gevolgen daarvan. De psycho-educatie wordt geheel op maat gemaakt zodat het aansluit bij het individu. Ook wordt bekeken welke kenmerken van ASS ouders zelf herkennen. Bij jongeren kan de psycho-educatie ook individueel (zonder ouders) gegeven worden.
Gedrag van iemand met autisme is niet altijd goed te begrijpen. In de oudertraining wordt psycho-educatie gegeven over een autisme spectrum stoornis, met als doel om de kennis over autisme van ouders te vergroten. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende verstoringen die in het brein van iemand met autisme kunnen optreden en hoe deze verstoringen het dagelijks functioneren kunnen beïnvloeden. Op deze manier wordt het gedrag van kinderen met autisme beter te begrijpen. Daarnaast wordt kort stilgestaan bij de aanpak voor kinderen met ASS.
In deze behandeling krijgen ouders handvatten om met de ASS-problematiek van hun kind om te gaan. Ze krijgen een duidelijke visie op wat ze wel en niet kunnen verwachten van hun kind, welke vaardigheden (executieve functies) extra getraind moeten worden en hoe deze training aan te pakken. Ook wordt aandacht besteed aan een betere onderlinge communicatie in het gezin en ouders leren te reflecteren op hun eigen rol als ouder en opvoeder.
Een op mindfulness gebaseerde cognitief gedragstherapeutische training versterkt de aandacht en concentratie, vermindert stress, leidt tot meer rust in je hoofd, minder afgeleid raken, minder piekeren of vastzitten in gedachtepatronen, beter slapen en rustiger reageren bij boosheid bij kinderen en jongeren met autisme. Mindfulness helpt ook ouders op een kalme, onbevooroordeelde en meer accepterende manier met de problemen of klachten om te gaan. De training voor kinderen en jongeren loopt parallel aan de Mindful Parenting training voor de ouders.
Een cognitief gedragstherapeutische training voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool die bijdraagt aan het vergroten van inzicht in kinderen hun eigen gedachtes, gevoelens en gedrag en die van anderen. Daarnaast krijgen de kinderen, op maat, vaardigheden aangeleerd in het versterken van sociale relaties, zoals op het gebied van aangaan en onderhouden van contact, omgaan met conflicten, voor jezelf opkomen en omgaan met tegenslagen. Ouders en school worden actief bij de training betrokken middels onder andere wekelijkse mails en ouderavonden.