Dwang

Heb jij last van dwanggedachten of dwangmatige handelingen?

Behandeling

Dwang

Als je een dwangstoornis (Obsessive Compulsive Disorder; OCD) hebt, heb je last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Steeds weer denk je (dwangmatig) aan dezelfde dingen, waar je steeds banger van wordt. Soms ga je hierdoor bepaalde situaties uit de weg of moet je handelingen uitvoeren om je angst te verminderen. Als je handelingen niet uitvoert, voel je je bang, onrustig of heb je een onprettig gevoel. Ook ontstaat er soms een hevige angst dat wanneer je de handeling niet uitvoert, er iets vreselijks gebeurt. Ook al weet je dat dit eigenlijk onzin is, kun je toch niet stoppen met het uitvoeren van de dwang. OCD kan behoorlijk belemmerend zijn in je leven.

Behandelmogelijkheden

Cognitieve gedragstherapie

Doelgroep: Kinderen en jongeren van 9 t/m 18 jaar en jongvolwassenen t/m 25 jaar met OCD.

De behandeling houdt in dat je je dwanggedachten en dwanghandelingen op een rijtje zet, zodat het overzichtelijk wordt. Ook wordt gekeken hoe vaak en wanneer je deze uitvoert. Hierna wordt geoefend met de situaties die je moeilijk vindt en wordt hierbij gelet op het gedrag en ook op de gedachten. Je oefent net zo lang totdat je weer zelf de baas bent over je gedachten en gedrag. Het verminderen van dwanghandelingen en dwanggedachten en het onder controle krijgen van de angst is het doel. Deze individuele behandeling bestaat meestal uit 12 à 16 wekelijkse sessies. Hiernaast is er altijd ouderbegeleiding of zijn ouders aanwezig bij de bijeenkomsten van het kind.

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar maken wij gebruik van het protocol van prof. dr. Else de Haan ‘’Bedwing je dwang” (2014).