Angstproblemen
Ben jij vaak bang?
Ben jij vaak bang?
Angst is een emotie die bij het leven hoort en ons beschermt tegen allerlei gevaar. Sommige kinderen, jongeren en volwassenen zijn echter erg vaak, en soms overdreven, bang. Sommigen zijn ook bang voor dingen die eigenlijk niet echt gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld voor wat anderen van je denken, spinnen, voor een groep te spreken, om alleen thuis te zijn, voor honden, om vrienden te maken, voor het donker, voor wat er allemaal mis zou kunnen gaan, voor hardop praten met anderen enzovoort. Je probeert zoveel mogelijk te vermijden waar je bang voor bent, waardoor je niet leert dat je het aankunt. Soms is de angst zo groot, dat de angst je verlamt, en dat je paniekgevoelens ervaart. Als je hier veel last van hebt en dit ervoor zorgt dat je leven minder leuk en makkelijk is, spreken we over een angststoornis. Je kunt behoorlijk somber worden van je angst, weinig zelfvertrouwen voelen en vermoeid en prikkelbaar raken.
Doelgroep: kinderen van 7 t/m 14 jaar met een specifieke angst
In deze korte intensieve therapie vormen de kinderen een team met hun therapeut om hun angst te overwinnen. Uw kind leert veel over de situaties waar hij/zij bang voor is en leert beter met deze angst om te gaan. Stap voor stap oefenen de kinderen met het overwinnen van hun angst en het de baas worden van moeilijke informatie. Lees hier meer over het KiBa onderzoek.
Doelgroep: kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een angststoornis van 8 t/m 25 jaar.
In de therapie krijg je uitleg over wat angst is (psycho-educatie) en hoe het kan ontstaan. Daarna leer je kritisch kijken naar je gedachten, en leer je jouw gedachten uit te dagen. Vervolgens leer je ontspanningsoefeningen en ander helpend gedrag zodat je daarna oefeningen aankunt om stap voor stap je angsten te overwinnen.
Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar maken wij gebruik van het cognitief gedragstherapeutisch protocol ‘’Denken + Doen= Durven’’ (2008) door prof. Dr. S. Bögels, aangevuld en aangepast met de laatste inzichten in de werkzame factoren van de cognitieve gedragstherapie. De behandeling bestaat doorgaans uit 12 sessies en ook ouders zullen enkele gesprekken krijgen gericht op hoe zij het kind kunnen ondersteunen in het overwinnen van de angsten.
Doelgroep: Jongeren en jongvolwassenen van 15 t/m 25 jaar met internaliserende klachten, zoals stress, angsten en depressie
Inhoud: Mindfulness staat voor bewust zijn en wakker zijn voor het moment van nu. Door mindfulness word je bewuster van wat er in je geest en lichaam gebeurt. Van mindfulness weten we dat bij stress, piekeren, angst, sombere gevoelens en slecht slapen effectief kan verbeteren.
Je krijgt de keuze hoe je op stress wilt reageren. Door het beoefenen van de technieken uit de training leer je beter contact te maken met je lichaam en jezelf tot rust te brengen waardoor je uit de stressmodus kan komen. Naast het stilstaan met mindfulness oefeningen draait ACT juist om actie. Waar wil je voor staan in het leven? Wat doet er echt toe voor jou? Je gebruikt in de training deze kernwaarden om je gedrag te veranderen als je dat wil.
Doelstelling: In deze training leer je je eigen binnenwereld beter kennen, je gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen, en hier anders mee om te gaan. Ook leer je om te gaan met (lastige) emoties en gedachten, met conflicten (ook met jezelf!), teleurstellingen en beter te ontspannen, zodat je lekkerder in je vel zit. Ook trainen we door meditatie en yoga de “aandachtsspier” waardoor je je beter kunt concentreren en efficiënter kunt leren. Veel mensen slapen ook beter door deze oefeningen.
Opbouw: De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst 8 weken na afloop. Verwacht wordt dat je elke dag ongeveer 20 minuten oefent.
Trainingsinformatie Mindfulness based CGT en ACT voor jongeren en jongvolwassenen | |
Aantal sessies: | 8 sessies + 1 terugkomsessie |
Aantal deelnemers: | 12 jongeren en jongvolwassenen |
Data: | 17 september; 24 september; 1 oktober; 8 oktober; 22 oktober; 5 november; 12 november; 19 november |
Dag: | Dinsdag |
Tijdstip: | 15:00 – 17:00 |
Terugkomsessie: | 14 januari 2025 |
Hoofdtrainer(s): | Esther de Bruin en Noor van Apeldoorn |