Tics

Heb jij last van automatische bewegingen?

Behandeling

Tics

Tics zijn bewegingen of geluiden die je maakt zonder dat je het wilt. Tics komen vaak plotseling en duren kort. Er zijn veel verschillende tics. Je kunt bijvoorbeeld schudden met je hoofd, je ogen dichtknijpen, kuchen of grommen. Er zijn ook gedachte-tics, zoals achterstevoren lezen. Een tic wordt voorafgegaan door een vervelend gevoel, dat weer verdwijnt als de tic wordt uitgevoerd. Op korte termijn zorgt dat voor een fijn gevoel, maar op de lange termijn blijven de tics bestaan of verergeren zelfs. Veel kinderen hebben tics. Tics gaan soms vanzelf weg en soms niet. Als tics niet vanzelf weggaan en je hebt er last van, dan kun je in een behandeling leren om minder last van je tics te hebben.

Behandelmogelijkheden

Cognitieve gedragstherapie ‘’Tics’’

Doelgroep: voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met het syndroom van Gilles de La Tourette of een andere ticstoornis van 7 t/m 25 jaar.

Allereerst wordt in deze behandeling bijgehouden hoe vaak en wanneer de tics worden uitgevoerd. Vervolgens leer je te wennen aan de gevoelens die voorafgaan aan een tic, waardoor de tic niet uitgevoerd hoeft te worden. Dit heet exposure en responspreventie. Daarnaast kan ook worden geoefend met het aanleren van een tegenbeweging, waardoor de tic zelf niet kan worden uitgevoerd. 

Een behandeling bestaat uit 10 tot 12 sessies. Naast cognitieve gedragstherapie vindt er bij jongeren onder de 18 altijd ouderbegeleiding plaats. Bij UvA minds wordt gebruik gemaakt van het protocol ‘’Tics’’ van Verdellen, Van de Griendt, Kriens en Van Oostrum (2011).