Selectief mutisme

Vind jij het te spannend om te praten?

Behandeling

Selectief mutisme

Selectief mutisme is een sociale angststoornis waarbij kinderen in sommige situaties niet praten, zoals bijvoorbeeld op school of tegen mensen die ze niet zo goed kennen. Het lijkt voor anderen alsof je  extreem verlegen bent of erg koppig, maar het is voor een kind een manier om met angst om te gaan. Hierdoor kan de schoolse en sociale ontwikkeling belemmerd worden. Je kan die angst overwinnen, maar dit lukt ze vaak niet zonder hulp. UvA minds helpt kinderen om stap voor stap hun spreekangst te overwinnen.

Behandelmogelijkheden

Spreekt voor zich

Doelgroep: Kinderen van 4 t/m 8 jaar die wel goed kunnen praten, maar in sommige situaties al meer dan een maand niet spreken (eerste maand op school niet meegeteld).

Er wordt gebruik gemaakt van gedragstherapie (stap voor stap oefenen) in combinatie met een speelse digitale omgeving via een beveiligd webportaal. In de therapie speelt het computerspel ‘’Luiderslot’’ een grote rol; een geheimzinnig kasteel met een spannende toren. Deze toren is betoverd: alle kleuren en geluiden zijn verdwenen en het kind kan de toren weer vullen met geluid en kleur door opdrachtjes te doen. Ook ouders, klasgenoten en leerkrachten kunnen daarbij helpen. Er is via de website intensieve samenwerking tussen ouders, leerkracht en therapeut. Elk kind doorloopt de verschillende stappen/fases in eigen tempo, waardoor het niet goed te voorspellen is hoe lang een therapie zal duren. De meeste kinderen voltooien het programma in 5-12 maanden. Doel is het gaan spreken in situaties waarin nu gezwegen wordt.

Kosten: voor deze behandeling wordt eenmalig een bedrag van 80 Euro in rekening gebracht voor de Stichting die het computerspel en het webportaal heeft ontwikkeld en beheert.

Website: www.spreektvoorzich.nl